Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е

...
Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е
Коментари Харесай

Теодор Славев: Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал

„ Да не се залъгваме.  Решението кой ще оглави КЕВР към този момент е взето. Процедурата просто е един обред , някаква условност. “ Това сподели в изявление за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни начинания (БИПИ).
За ускорената процедура за измененията в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос за какво първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, в случай, че има и други органи, чийто състав е с от дълго време изминал мандат, Теодор Славев разяснява:

„ То е по бръснача на популизма решението . Защото имаше напрежения и престрелки сред министър-председателя и ръководителя на КЕВР, обвинявания за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, въпреки това – на регулатора – обвинявания в интервенция в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се откри изкупителна жертва, аватар , за който да изясни това неприятно повдигане на цените. “

Славев подчертава върху идните законодателни промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на КЕВР.

„ Те на процедура оферират промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в региона на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг от компетентности е добре, тъй като уголемява базата, от която Народното събрание може да прави избор. Само че те са много характерни като дефиниция и тук се пораждат подозрения дали не се вършат за съответен човек . “

Славев позволява, че от Има Такъв Народ няма да повдигнат претендент за КЕВР, само че ще изискат място в Конституционния съд или в някой от другите регулатори .

„ Това важи и за другите партии . “

Обществото има свръхочаквания за бързи дейности за промяна на съответни персони , това бяха претенции и на митинга, който след земетресения докара до образуването на ново държавно управление, уточни Славев.

„ Много е проблематично, в случай че законопроекти, които касаят преформатиране, преструктуриране на институции, изключително чувствителни , в региона на битката с корупцията, минават през народни представители “, счита специалистът. По думите му в този случай степента на въздействие на ползи отвън оправомощените е доста по-висока. “

Когато една процедура минава през Министерския съвет, има наложителна съгласувателна процедура , вземат участие доста министерства, специалисти, съветници и там условието на задълбочена оценка на въздействието е доста друго от това, което да вземем за пример в този момент Народно събрание прави с претекстовете за изменение на Закона за енергетиката, посочи той.  

Очакванията са тези промени да дойдат от изпълнителната власт , а не от народни представители, акцентира Славев.

И сега КПКОНПИ след преместването на звеното от ДАНС има проверяващи функционалности. Въпросът е при такава активност до каква степен това може да бъде употребявано като доказателства в правосъден развой . Коалиционното  споразумение планува да се даде повече тежест на тези дейности, разясни Теодор Славев.

Подходът за битка с корупцията не може да бъде затворен единствено в една организация , посочи той.

Според него не трябва да се позволява „ с цел да се удовлетвори това партийно-квотно посланичество , да се вършат едни организации за повече места “.

„ Каквито и процедури да се създадат, каквито и нормативни условия, в случай че няма морална конфигурация на тези, които вършат избора и на тези, които заемат длъжността, да извършват своята активност единствено в границите на закона и добросъвестно... Хората имат значение и всички правила могат да се заобиколят при процедурите за избор, колкото и да са комплицирани те . “
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР